17.11.2016

Smaki z najwyższej półki. Pyszne. Na słodko, Anna Starmach - recenzja

Anna Starmach, autorka książki pt. ''Pyszne. Na słodko'' znana jest w szczególności z programu MasterChef.
Książka Pyszne. Na słodko spodobała mi się  już od samego początku, nie tylko ze względu na to że uwielbiam wszystko, co słodkie, ale również na prostotę języka, jakim została ona napisana, co sprawia, że trafia do szerokiego grona czytelników.
Książka już na samym początku zachęca, do poznania tego, co zawiera w środku.

 „Za każdym razem zadaję sobie pytanie: jak to możliwe, że z kilku składników (...) może powstać tak duża liczba cudownych słodkości. I choć wydaje mi się, że znam odpowiedź, uważam, że to magia.”

W momencie jej czytania, mogę sobie wyobrazić jak wygląda proces przygotowywania składników, ciasta, jak białko rośnie pod wpływem ubijania i przede wszystkim poznaję magię mieszania się ze sobą wszystkich składników.

Wartością dodaną książki są piękne zdjęcia słodkości, które niemalże zachęcają do ich przygotowania.
Po drugie, bardzo dobrze przygotowane są przepisy i sposób ich wykonania. Każdy składnik podany jest w przybliżeniu w gramach, co pozwala na dokładne wymierzenie ile czego do czego jest potrzebne. Jak wiadomo szklanka, szklance nie jest równa, a podanie gramatury w gramach pozwala na dokładność w wykonaniu.
Tym, co mnie niewątpliwie smakowo zachwyciło, czerpiąc z książki Pani Anny Starmach, są jabłka w cieście.
 Choć moja biblioteczka obfituje w wiele książek kucharskich, to jednak z żadną z nich nie udało mi się tak na stałe zaprzyjaźnić, a z książką Pani Ani Starmach jak najbardziej tak. Gorąco polecam ją każdemu łasuchowi i temu, kto dopiero chce odkryć piękno samodzielnego przygotowywania słodkości!


Pyszne. Na słodkofot. materiały wydawnictwa


  • Oprawa twarda
  • Wydanie: pierwsze
  • Data pierwszego wydania: 2015-11-02
  • ISBN: 978-83-240-3548-9
  • Liczba stron: 240
  • Znak literanova
  • Format: 185x225
  • Cena katalogowa: 49,90 zł
  • Rok wydania: 2015


 

Znak literanova


Brak komentarzy: